Powered By Blogger

сряда, 25 октомври 2017 г.

НОМЕНКЛАТУРАТА FIFO

Всички стоки са групирани по правила, описани във файла, касаещ номенклатурата на стоките:
- Картон на стоката - досие на артикула: В него се съдържа цялостна информация за стоката - наименование, търговска марка, описание, група, вид, статус, (дали е разрешена за продажба в търговския обект), баркод, грамаж, произход, доставчик, начин на продажба, (брой или грамаж), движение и т.н.;
- НК - номенклатурният код е уникален за търговския обект, (верига) и по...казва мястото на артикула във фирмената номенклатура. Номенклатурният код се състои от 6 цифри: - първите два цифрови знака, (посока от ляво надясно), обозначават основните видове групи стоки, като подреждането им не е на случаен принцип, а цели най-продаваната група стоки да бъде в началото на номенклатурната база; - третият цифров знак показва подгрупата стоки на основната група, към която спада; - последните три цифрови знака указват конкретните артикули - по реда на технотo въвеждане или по даден точно определен ред;
- БК - фабричният код е уникален за артикула и общ за целия пазар. Баркодът на стоката представлява: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13. От 1 до 3 - държавата, в която е произведен артикула. От 4 до 8 - поредния номер на регистрираното лице в България, (Търговската промишлена палата). От 9 до 12 - описват признака на отделния артикул, (самата фирма си го описва). 13 - контролна цифра.
Баркод за пртегляеми артикули, (на грамаж): 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13: - първите две цифри - 28 (или 29) показва, че артикулът е претегляем, (на грамаж). От 3 до 7 е номенклатурният номер на стоката, състои се от 5 цифри, (в програмата този номер е от 6 цифри, като задължително първата е нула, която не се изписва в баркода на етикета). Следващите 5 цифри сочат теглото на конкретния артикул, а последната 13-та цифра се нарича контролна цифра.
FIFO е съкратеното "First In, First Out", което в превод означава "Първи влязъл, първи излязъл". За всички стоки, (най-вече хранителните), от особено значение е да се следи срока им на годност! При доставка, при обработка, при подреждане и предлагане на стоката, винаги трябва да се следи този принцип на ротация "Първи влязъл, първи излязъл"! Това е необходимо, за да не се затрупват стоки с по-кратък срок на годност, да се предлагат винаги свежи и пресни продукти на Клиентите, да не се създават недоразумения с фирмите-доставчици. Важно е да се знае, че този принцип се прилага за стоките в цялата територия на търговския обект, (в склада, на рафта, на допълнителните точки на излагане, на промоционални палета и стелажи)
Stoyantzenev.simplesite.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар